Spring naar inhoud

Plaatsen in de omgeving

Ligging De Balsa

De Balsa ligt op de noordflank van de Sierra Nevada, in een gebied waar je prima kunt wandelen, mountainbiken, wielrennen, paardrijden, schilderen enz. 

Het Alhambra in Granada, het wereldberoemde Moorse paleis, ligt 90 km. verwijderd van onze cortijo en Almería met zijn stranden en pas gerestaureerde Alcazaba 90 km. 

In de Sierra Nevada vinden we de hoogste berg van het Spaanse vasteland, de Mulhacén (3482 m). Een groot deel van dit gebergte is beschermd gebied: het Parque Nacional de la Sierra Nevada. In dit park vind je door de verschillende microklimaten, een gevolg van de hoogteverschillen, een enorme diversiteit aan vegetatie. Van dichtbebost groen in de dalen tot kleine alpenflora en lage struiken op de toppen. Je vindt er meer dan 2100 plantensoorten van de 8000 gecatalogiseerde plantensoorten in Spanje. Het gebied is ook rijk aan fauna. Er komen meer dan zestig vogelsoorten voor zoals de gier, de koningsarend en de alpenheggenmus. Onder de zoogdieren vinden we  de Spaanse berggeit (cabra montés), de vos, het everzwijn, de wezel en de das.

Op 5 km. van ons huis ligt de Puerto de la Ragua over de Sierra Nevada waar je via de GR. 7 naar de Alpujarras kunt lopen. Hier kun je 's winters langlaufen.

De Camino de Santiago voert over het kerkplein van het dorp. De Balsa is officiële herberg op deze Camino en je kunt bij ons een stempeltje halen voor het pelgrimspaspoort.

Lanteira

Lanteira ligt op 700 meter van De Balsa en staat bekend als de "Silver City" vanwege de grote hoeveelheid zilverhoudende mineraal dat altijd gevonden is in het gebied. Het is een uitstekende locatie voor excursies in het natuurpark de Sierra Nevada. Van hieruit kun je lopen naar de Picon de Jerez, dit is één van de bergen boven de 3000 meter. Dichterbij liggen de mirador el Peñó en el Tajo del Toril, twee leuke wandelroutes. Area recreativo de Bario is een recreatiegebied gelegen op slechts twee kilometer van het dorp, omringd door de rivier is het een perfecte plek om een ​​middag in de natuur door te brengen. Beroemd is Lanteira ook om de uitvoering van de passie op Palmzondag, een traditie die sinds 1888 elke 5 jaar word voorgezet. Lanteira heeft een supermarktje, een bank met betaalautomaat wat kleinere winkeltjes, drie bars met terras, een leuk marktje op woensdagochtend en niet te vergeten een zwembad met schitterend uitzicht. (zie ook de pagina ‘wetenswaardigheden’)

    

Alquife

Het voormalige mijnwerkersdorp ligt op 700 meter ten noorden van onze vakantieboerderij  en heeft een supermarkt, een bank wat kleinere winkeltjes, een bar met terras en een groentewinkel (zie ook de pagina ‘wetenswaardigheden’). Het oude mijnwerkersdorp is op woensdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur te bezoeken. Maar de belangrijkste atractie in de zomer is het zwembad dat tot acht uur ‘s avonds open is, maar waar je tot diep in de nacht nog kunt eten en drinken op het terras van de bar. 

image_gallery    imgres-3   

La Calahorra (4 km) 

La Calahorra is beroemd door zijn 16e eeuwse kasteel, gebouwd door Rodrigo de Mendoza, de Spaanse edelman die zijn dochter uithuwelijkte aan Jan van Nassau, de Bredase kasteelheer. Het kasteel is te bezichtigen op woensdagen van 10-13 ('s zomers ook tussen 17.00 en 20.00 uur) entree 3 euro. De ochtendmarkt van La Calahorra is ook de moeite van een bezoek waard. De markt is op de 5e, 15e en 25e van elke maand.

In en rond het stationnetje van La Calahorra, te vinden in de vlakte tussen La Calahorra en Charches, nam Sergio Leone een deel van zijn westerns op, waaronder “Once upon a time in the West”. De resten van de filmdecors zijn er nog altijd te bewonderen (aan de andere kant van het spoor).

station20la20calahorra202    kasteel la calahorra

Ferreira (8 km)

In het gerestaureerde Moorse Alcazaba bevindt zich een klein museum, het Centro de Interpretacion de la Arquitectura Árabe, gewijd aan het Moorse erfgoed in de streek zoals baden, fortificaties, wachttorens en waterreservoirs. Het museum gebruikt moderne technologieën (virtuele reconstructies, hologrammen) om een en ander over te brengen op de bezoekers.  De openingstijden zijn: dinsdag-donderdag 9:00-14:00 en 16:30-19:30 (s’ zomers van 18:00-20:00), vrijdag tot en met zondag van 11:00-14:00. Telefoon: 958 677 301/616 083 189. Over het algemeen is het museum gesloten en opent voor groepen op afspraak.

Een andere bezienswaardigheid in het dorp is de Ermita de la Virgen de la Cabezagelegen in een gebied rijk aan oude kastanjebomen. Het laatste weekend van april is er een bedevaart ter ere van de Virgen Morena.  In het dorp kun je op het terras van El hogar de Ferreira eten.

2129_102520526-1      13434769_1613140578997179_24799980776955253_n

Cogollos (14 km)

Je kunt hier heerlijk zwemmen in het nabijgelegen meer (pantano). Er staan picknick tafels in de schaduw van de bomen.

Guadix (25 km)

Guadix is het administratieve en commerciele centrum van de streek en beroemd om zijn grotwoningen, zijn kathedraal en de Romeinse opgravingen. Je kunt hier inkopen doen in allerlei winkels, op de overdekte markt ( de mercado municipal) of op de grote zaterdagse openluchtmarkt. Ook heeft Guadix een grotwoningmuseum. Het toeristentreintje dat vanaf 10.30 tot 13.30 uur  elk half uur vertrekt van het plein voor de kathedraal laat je voor 5 euro de grottenwijk zien. Wil je behalve de grottenwijk het oude stadscentrum zien met de vele kloosters en kerkjes dan kun je beter het paardenkoetsje van Alfredo nemen.
.
guadix1        unnamed-1

Purullena (30 km)

Het keramiekdorp Purullena , gelegen langs de A92 van Guadix naar Granada, is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hier kun je  souvenirs voor thuis kopen zoals de felgekleurde blauw-groene bloempotten voor je balkon of binnenplaats. Net als Guadix heeft ook Purullena een grotwoningmuseum.
.
bpurullena29          keramiek

Baños de Graena (20 km) 

Voor een bad en een massage kun je terecht in de thermale baden van Graena. Deze warmwaterbaden dateren uit de Moorse tijd.
.
images-1     images

Gorafe en Embalse de Negratin (35 km)

Gorafe bezit de grootste concentratie dolmens (hunnebedden) van Europa, 198 verspreid over 10 begraafplaatsen. Door sterke erosie van mergel, leem en zand is een eigenaardig landschap ontstaan dat prachtig is bij zonsondergang. Het heeft een museum waar rondleidingen worden gegeven van 12.00 - 13.00h en van 17.00 - 18.00h. (maandag gesloten. Ook leuk voor kinderen entree 3 euro). Je komt er na ongeveer een uur rijden via de A92 richting Baza en het is heel goed te combineren met een bezoek aan de Embalse de Negratín. Dit stuwmeer is het op een na grootste stuwmeer van Europa. Je kunt hier zwemmen, kanoën, paragliden en surfen. Het meer is omringd door prachtige rode canyons. Er zijn stranden met ligstoelen en parasols bij Freila en een openbaar naaktstrand bij Cuevas del Campo. Je komt er via de A-92N, afslag Baza/Zújar. 
2012-11-152015-35-38    search

Paleontologisch centrum Fonelas P-1 (40 km).

De site van Fonelas P-1, gelegen op enkele kilometers van de gemeente die het zijn naam geeft, is tegenwoordig een van de paleontologische referenties in de Oude Wereld over de grote zoogdieren die in Europa leefden tijdens het lagere basale Pleistoceen (2 miljoen jaar geleden). jaar). Het uitstekende fossielenbestand, heeft ons in staat gesteld waardevolle informatie te verschaffen over hoe de ecosystemen van het zuiden van het Iberisch Schiereiland konden zijn geweest toen onze voorouders het Afrikaanse continent verlieten. Maak een lange reis naar onze breedtegraden. Meer informatie vind je op de facebookpagina of webpagina. (helaas alleen in het Spaans).

Balneario van Zújar (40 km. van Alquife)

Dit balneario is een modern warmwaterbronnen-complex. Er zijn zowel binnen als buiten verschillende massage- en zwembaden, turkse baden en sauna’s. De temperatuur van het water varieert van 39 º tot 41 º. Dit water wordt door zijn gesulfateerde samenstelling als geneeskrachtig beschouwd. De ligging is schitterend, pal aan het stuwmeer van Negratín

Het nabijgelegen hotel heeft een goed maar niet duur restaurant, het terras ligt aan het meer.
,
images_1      Afbeeldingsresultaat voor embalse de negratin
.

Alicún de las Torres (45 km)

Ongeveer 10 km. van Gorafe ligt het balneario van Alicún de las Torres. Het is een klassieke spa in een rustige omgeving, omringd door megalitische overblijfselen en natuurlijke aquaducten van wel tien meter hoog die uitmonden in klaterende watervallen. Hier kun je wandelen en een duik nemen in de baden binnen of buiten het gebouw. Het balneario is geopend van 11.00 - 14.00 - 16.00 - 19.00 h. en Een restaurant en een hotel completeren het geheel.
1fb53311-cdfb-40bf-9c45-5bb6778b4ea4

Granada (75 km)

Granada heeft een rijk joods, moors en katholiek verleden. Het Alhambra is een groot paleizencomplex in het zuidoosten van de stad Granada. Het paleis is van oorsprong Moors en herbergt daarom nog veel islamitische kunst.  Na de verovering van de stad door de Reyes Católicos (Ferdinand II van Aragón en Isabel I van Castilië) werden de Joden verdreven en de Moren werden gedwongen zich tot het katholicisme te bekeren, zich te kleden als christenen en het arabisch niet langer als schrijftaal te gebruiken. De kleinzoon van het katholieke koningspaar, in de Nederlanden bekend als Karel V,  liet een deel van het Alhambra verbouwen tot een renaissancistisch paleis. Naast het imposante paleis, kun je ook door de prachtige aangelegde tuinen wandelen. Deze kun je zonder entree te betalen bezoeken. Toegangskaarten tot het Alhambra kun je het beste ruim van te voren online kopen.

De 115 meter hoge kathedraal van Granada stamt uit de 16e eeuw. De Spaanse kroon liet de kathedraal direct na de inname van de stad bouwen op de plek waar een belangrijke moskee stond. Dat de bouw erg langzaam verliep, zie je aan de verschillende stijlen waarvan gebruik werd gemaakt. In de aanpalende Capilla Real liggen de stoffelijke overschotten van de Reyes Catolicos, van hun dochter Johanna de Waanzinnige en van haar zoon.

De stad bezit een aantal prachtige pleinen. Plaza Bib Rambla is het plein dichtbij de kathedraal, en werd vroeger gebruikt voor stierenvechten. Nu zie je er veel straattheater en is het een mooie locatie om uit te rusten van het stadse leven. De Plaza Nueva was de plek waar vroeger publieke executies werden voltrokken. Een ander plein dat de moeite van het bezoeken waard is, de Campo del Principe, vind je aan de voet van de heuvel waarop het Alhambra is gebouwd, in de vroegere joodse wijk Realejo.

Voor de liefhebbers van flamenco is de Corral del Carbón zomers een must. Driemaal per week is daar de state of the art van de flamenco van dat seizoen te zien en te horen. De meeste toeristische voorstellingen vinden plaats in de wijk Sacromonte, bijvoorbeeld in de Cueva La Rocío, een plek waar je ook  voor tapas terecht kunt. Een andere plek waar je flamenco-optredens kunt bijwonen is Le Chien Andalou. De kaartjes voor een optreden zijn niet duur (€4 tot €8 euro), maar je moet wel tijdig reserveren. Ook hier kun je genieten van de Spaanse keuken.

Op het internet vindt je talloze plekken waar je  uitgebreide informatie over de stad kunt vinden.
.
2013-08-0920sierra20nevada20282112920granaatappel

Almería (100 km)

De belangrijkste bezienswaardigheid van de havenstad Almería is het hoog boven de stad gelegen Alcazaba. Van hieruit heb je een prachtig uitzicht de stad en de omgeving. Dit paleis annex fort is met geld van de EU gerestaureerd. Op vertoon van je paspoort heb je als EU-burger gratis toegang tot het complex. Sinds kort heeft de gemeente de schuilkelders uit de Burgeroorlog (1936-1939) gerestaureerd en opengesteld voor publiek. Reserveringen (noodzakelijk voor een bezoek) via de  email of via telefoonnummer 950.268696. Op de website van de gemeente Almeria vind je alle informatie over de geschiedenis van deze enorme schuilplaats, geschikt voor 37.000 mensen, en informatie over de openingstijden.

In de directe omgeving van de stad ligt de woestijn van Tabernas. Rond de décors van de filmsset van Sergio Leone is een zwembad en een dierentuin verrezen. In de décors wordt tweemaal per dag een western show gegeven, met boeven, paarden, revolverhelden en al.  

Voor een strandbezoek kun je terecht Almería zelf of in Aguadulce (A92 naar Almería, A7 naar Málaga, afslag 429) een voormalig vissersdorp dat is uitgegroeid tot een moderne badplaats. Eten kun je het er in een van de chiringuitos, houten eettentjes op het strand. Een andere badplaats met een ook voor kinderen geschikt strand is San José (A92 naar Almería, A7 richting Murcia, afslag 471). Dit dorp grenst aan het natuurpark van Cabo de Gata waar meer dan 1000 soorten planten groeien.

images-4

Úbeda en Baeza (110 km)

Deze twee schitterende steden liggen in het centrum van de provincie Jaén en staan bekend om hun architectonische erfgoed. Beide steden staan op de Werelderfgoedlijst  van de Unesco.

De Nido Real de Gavilanes, de bijnaam van Baeza, was van groot strategisch belang voor de verovering van Al-Andalus door de christelijke koningen. De stad ligt op een heuvel tegenover de imposante Sierra Mágina en heeft uitzicht op de vallei van de Guadalquivir. 

Úbeda is volgens de legende gesticht door een afstammeling van Noach en de naam van de stad zou ontleend zijn aan de mythische toren van koning Ibiut. Archeologische opgravingen leren ons dat de eerste sporen van bewoning teruggaan tot de bronstijd. Hierdoor zou Úbeda de oudste stad van het westen van Europa zijn.

Baéza was zeven jaar lang de werkplek van de nog altijd populaire dichter Antonio Machado (1875-1939). De stad is hier erg trots op, hoewel Machado zelf geen hoge dunk had van zijn omgeving. Baéza had maar één boekwinkel waar je volgens hem alleen terecht kon voor postzegels, religieuze tractaten en pornografische blaadjes en de bevolking bestond, zo meende hij, uit bedelaars en señoritos die failliet waren gegaan aan de roulettetafels.
.
1002033_787136414635286_1651272980_n

Castril (118 km)

Mooi authentiek stadje met spannende wandeling langs de rivier en prachtige uitzichten. Te combineren met een uitstapje naar het stuwmeer van Negratin (zie boven).

Email: cortijolabalsa@gmail.com

Telefoon: 0031612044440 

Als je onze Facebook liked (en deelt) kun je een nachtje gratis komen overnachten.