Spring naar inhoud

Wandel en fietsroutes

Wandel- en fietsroutes

Onze omgeving leent zich uitstekend voor een heerlijke wandelvakantie en/of fietsvakantie. Er zijn verschillende  wandel- en fietsroutes in de omgeving aangegeven. Wij hebben zelf een boekje gemaakt waarin een aantal korte en lange wandelingen staan beschreven. Maar het is ook mogelijk om mee te lopen met de wandelingen die de plaatselijke wandelclub organiseert.

Als je in het hooggebergte wilt wandelen, kun je Postero Alto als startpunt nemen, een berghut (refugio) gelegen boven het dorp Jérez del Marquesado, maar je kunt hier ook vanuit De Balsa naar toe lopen.

De GR 7 loopt niet ver van Alquife over de Puerto de la Ragua door La Calahorra. Je kunt van hier naar de Alpujarras, de streek op de zuidflank van de Sierra Nevada, lopen.

De Camino de Santiago voert over het kerkplein van Alquife. Je kunt bij ons een stempeltje halen voor het pelgrimspaspoort.

Als in deze beschrijvingen 'bosweg' wordt genoemd worden de vrij brede onverharde paden bedoeld die worden gebruikt om de Sierra Nevada te onderhouden en bereden kunnen worden door auto's.

Brandgangen zijn open stroken in het bos om het overslaan van bosbranden te voorkomen.

Ruta de los Molinos (molenwandeling)Afbeeldingsresultaat voor lanteira ruta de los molinos

Duur: rondwandeling van ongeveer 2 uur. Moeilijkheidsgraad: laag, iets moeilijker voor fietsers.

Rondwandeling via het dorp Lanteira, langs enkele authentieke watermolens, olijfgaarden en cortijo’s. Gemakkelijke wandeling van ca. 2 uur met een hoogteverschil van ongeveer 150 meter en een lengte van 7 km. Deze route is ook goed te fietsen met de mountainbike.

Loop vanaf onze cortijo naar de balsa (het waterbekken), neem het pad langs de balsa in zuidelijke richting (richting bergen) langs het eerste verlaten oranje gele huis (aan je rechterzijde). Loop op de kruising rechtdoor (er staat een paaltje met de tekst ‘Ruta de los Molinos’). Blijf het ietwat slingerende pad aflopen. Aan je rechterzijde staat na zo’n 50 meter een ander verlaten huis en kort daarna een v-splitsing, houdt hier rechts aan dus zoveel mogelijk rechtdoor blijven lopen. Aangekomen bij een droge rivierbedding loop je naar links de bedding in. Je loopt onder een ijzeren buis door en je gaat vervolgens omhoog naar de andere oever. Na zo’n 40 meter sla je rechtaf over het onverharde pad dat langs verschillende boerenschuren leidt tot aan het dorp Lanteira. Blijf hier de klinkerweg volgen. Bij de Calle de los Mineros aangekomen ga je rechtdoor (richting bergen) en volg je de Calle Altozano tot het einde van het dorp. Hier vind je een infobord en dit is het officiële begin van de molenwandeling. Je volgt nu een slingerend, goed onderhouden pad langs de rand van een kloof (aan je rechterhand). Even verderop kom je de eerste molen tegen, de Molino de la Teresica, een groot gerestaureerd gebouw aan je linkerhand. Aan het eind van het pad  ga je door een metalen hekwerk en daarna linksaf naar boven over de landweg.  Boven gekomen zie je na een paar honderd meter een corral (stal) aan je linkerhand en daar draai je naar rechts (een haarspeldbocht). Vervolgens komt er een tweesprong, houdt hier rechts aan en daarna weer links. Je bent nu op het hoogste punt en hebt een mooi uitzicht over de Marquesado del Zenete. Je ziet vlakbij een sportcomplex. Je loopt op een brede bosweg, in het Parque Nacional de Sierra Nevada. Blijf de linker route volgen wanneer de weg vorkt (de rechter route gaat naar de Puerto de la Ragua). Ook hier staat weer een paaltje met de tekst ‘Ruta de los Molinos’. (Als je de rechter route loopt kun je d.m.v. een rondwandeling de route met 1,5 uur verlengen. Je komt na een kort stukje lopen bij de ruïnes van de Molino del Tío Pepe (torentje), met daar vlakbij de ruïnes van de Molino del Tío Victor. Je daalt af via een smal pad (er zou een bord ‘Ruta de los Molinos’ moeten staan). Je loopt ongeveer 500 mtr. rechtdoor en komt eerst links en dan rechts langs een schuur en na de tweede schuur  moet je naar rechts, richting begraafplaats. De begraafplaats heeft  hoge cipressen die al eerder te zien zijn. Langs de begraafplaats loop je rechtdoor tot het pad. Je moet eerst de, erg smalle, Río del Barrio over. Ga linksaf het pad op (het daalt richting Alquife). Na een paar oude molens wil het bordje Ruta de los Molinos dat je linksaf gaat, maar je blijft rechtdoor lopen. Je passeert de depósito de agua (drinkwaterreservoir)) van het dorp Alquife (er naast staat een mooie oude kastanje) en je ziet schuin rechts voor onze cortijo liggen.

Ruta de los Arrieros (Peñon de Lanteira)imgres

Heen en terug circa 3 uur vanaf het begin van de route in Lanteira naar het uitzichtpunt Peñon de Lanteira. 

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Het begin is gelijk aan de route de los Molinos. Bij het infobord, het officiële begin van de molenwandeling,  houdt je links aan tot de volgende tweesprong en hier houdt je weer links aan. Je komt nu bij een sportcomplex en aan je rechterhand zie je het eerste paaltje met wit/gele strepen van de Ruta de los Arrieros (een beetje rechts van het pad). Hier ga je rechts omhoog en volg je de paaltjes door de naaldbossen. Na een uur lopen kom je op een mooi uitzichtpunt met borden waarop de namen van de bergen rondom staan. Hier kun je terugkeren (verkorte route) of je blijft stijgen en volgt de paaltjes (soms moeilijk te vinden) naar een pad dat je na ongeveer een half uur bij een oude cortijo brengt. Deze route voert je naar de andere kant van de Sierra Nevada, naar Yegen, waar in 1920 de Engelse schrijver Gerald Brenan neerstreek.

Wandeling Tajo de Toril

Duur: heen en weer ongeveer 5 uur vanaf Lanteira. Route staat ook op de "komoot" app. (https://www.komoot.nl/tour/1447925950?ref=aso) maar daar wordt het eerste gedeelte met de auto gedaan)

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Het begin is gelijk aan de route de los Molinos. Bij het info bord, het officiële begin van de molenwandeling,  houdt je links aan tot de volgende tweesprong en hier houdt je weer links aan. Je komt nu bij een sportcomplex en aan je rechterhand zie je het eerste paaltje met wit/gele strepen van de Ruta de los Arrieros. Hier ga je rechts omhoog en volg je de paaltjes door de naaldbossen. Aangekomen bij een soort boomhut na 15 min.wijk je van de ruta de los Arrieros af en houdt je links aan. Je volgt dit pad tot je op een brede bosweg komt 15 min. Deze volg je ongeveer 200 meter tot je over 200 meter aan de overkant een steenmannetje ziet. Hier zie je ook wat boomwortels en een klein boompje die markeren waar je weer omhoog moet. 12.15h. Na ongeveer 50 meter stijgen kom je weer op deze weg, je hebt dus een bocht afgesneden. Je steekt weer de weg over en gaat weer omhoog bij het steenmannetje. Je komt bij een koeiencoral van houten planken en vangrail 30 min.en niet ver daarna kom je op een kruising van paden (rechtsaf ga je naar de Penon) maar je moet rechtdoor dus weer de weg over steken. Vervolgens kom je bij een driesprong en hier houdt je links aan, iet naar beneden (op een boom staat een bordje nr. 27). Je komt bij ‘La Junta de los Ríos’, 30 min. hier komen een aantal stroompjes samen. Steek het water over en houdt links aan (over een boomstam stappen) en volg de rivier door een naaldbos. Aan het einde hiervan (na ongeveer 5 min.) bij het steenmannetje ga je omhoog kriskras tussen de struiken. De bodem wordt hier steeds rotsachtiger en je houdt hier links aan blijf langs de rotswand (rechts van je) lopen en vervolgens een smal pad langs het ravijn. Na ongeveer 500 meter meter kom je bij een koeiencoral van gestapelde stenen. Hier kom je ook bij de rivier en de Tajo de Toril en kun je pootje baden.

Terug kun je dezelfde weg terug lopen of een uitstapje naar de Peñón de Lanteira maken.

Alquife - Jérez del Marquesado

shapeimage_2Duur: heen en weer ongeveer 5 uur.  

Moeilijkheidsgraad: laag tot gemiddeld

Het begin is gelijk aan de Molenwandeling. (zie boven). 

Loop vanaf onze cortijo naar de Balsa (het waterbekken), neem het pad langs de Balsa langs de grote keien en ga verder in zuidelijke richting (richting bergen) langs het eerste verlaten oranje gele huis (aan je rechterzijde). Loop op de kruising recht door (als het goed is staat er een bordje met Ruta de los Molinos}. Blijf het ietwat slingerende pad aflopen aan je rechterzijde staat na zo’n 50 meter een ander verlaten huis. Aangekomen bij een droge rivierbedding waar een grote kastanje staat, loop je naar links de bedding in. Je loopt onder een ijzeren buis door en je gaat vervolgens omhoog naar de andere oever. Volg het onverharde pad dat langs verschillende boeren schuren leidt tot in het dorp Lanteira. Blijf hier de zwarte klinkerweg volgen. Bij de Calle de los Mineros aangekomen ga je rechtdoor (richting bergen) en volg de calle Altozano tot het einde van het dorp. Hier vind je een info bord en dit is het officiële begin van de molenwandeling. Je volgt nu een slingerende landweg met houten balken balustrade langs de rand van een kloof (aan je rechterhand). Even verderop kom je de eerste “molen” tegen, de Molino de Teresica. Dit is een groot nieuw (gerestaureerd gebouw) aan je linkerhand. Aan het eind van het pad steek je rechtsaf een rivierbedding over en vervolgens loop je omhoog, Dit pad volgend tot de afslag naar de molen la Herradura. Hier ga je rechts omhoog en boven gekomen neem je een scherpe bocht naar rechts bij het bord parque natural. Dit pad volgen naar beneden tot je bij een T-splitsing (brandgang) komt. Hier staat ook een zwart/wit ijzer bordje. Rechts zie je een aantal paden richting Lanteira lopen maar je slaat hier linksaf  omhoog. Na ongeveer vierhonderd meter omhoog in de brandgang lopen zie je aan je rechter hand een heel klein roestig bordje achter een boom staan (moeilijk te vinden, zie foto) en een paar meter hiervoor sla je rechtsaf. Het pad lijkt op een tractorpad en is moeilijk te vinden maar al snel wordt het een duidelijker pad. Volg dit pad vooral naar beneden totdat je een stenen gebouwtje ziet c.q. een paardenstal. Hier sla je linksaf. (Je hebt van hieruit een mooi uitzicht op El Beral een kloof die naar het plaatsje Alcudia loopt en waar ook een wandelroute doorheen loopt). Het pad loopt nu langs een acequia (waterkanaaltje, is niet altijd goed zichtbaar). Op een gegeven moment begint er een hekwerk met witte palen, 20 meter daarvoor moet je rechtsaf buigen. Dit pad blijven volgen (een soort rivierbedding). Rechts ligt Jeres de Marquesado. Aangekomen bij de geasfalteerde weg, steek je deze recht over en volg je het pad aan de overkant richting dorp. Op een T-splitsing van het pad ga je linksaf. Het pad gaat links naar beneden. Beneden in de kloof steek je een pad over (water stroomt via een pijpje op het pad) en houdt rechts aan en steek je het bruggetje over en daarna stijgt het pad en ben je in het dorp.

Als je linksaf slaat en daarna rechts op de doorgaande (provinciale) geasfalteerde weg komt vindt je aan je linkerhand een aquaduct dat over de weg loopt. Hiervoor aan je rechter hand loopt het wandelpad naar Postero Alto (zie wandeling op deze website) of kun je nog hoger de bergen in bijvoorbeeld naar Chorillas Negras.

Jeres del Marquesado - Postero Alto - Jérez del Marquesado.refugio_postero_alto

Rondwandeling van ongeveer 2.5 uur.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Met de auto vanaf Lanteira rijdt je naar Jerez de Marquezado. Na het aquaduct dat over de weg gebouwd is, dus nog voordat je het dorp in rijdt, neem je de eerste weg aan de linkerkant. De route is gemarkeerd.

Vanaf Cogollos de Guadix/Guadix: rijd je het dorp door richting Lanteira. Vlak voordat je het dorp verlaat (ongeveer twintig meter voor het aquaduct), parkeer je de auto.

De wandeling

Als je de wandeling begint, bevind je je ongeveer 1250 meter boven zeeniveau. Vanaf de hoofdweg gaat een smalle asfaltweg (camino de Granada)  omhoog of je begint hier te lopen. Er staan geel/witte strepen op een paaltje langs de weg, met de inscriptie “PR-A31”. De weg stijgt licht en na circa 4 min. ga je linksaf bij de Molino Santa Agneda (rechts staat een paaltje met de aanduiding van route PR-A158). Vlak na de splitsing verandert de asfaltweg in een zandweg hier houdt je rechts aan en loop je langs het hek verder omhoog. Na ongeveer 15 min. steek je de zandweg  die de al die tijd beneden je hebt zien lopen over. Na de kruising zie je weer een paaltje met geel/witte strepen. Dit houd je aan je rechterhand en je daalt af naar de rivier. Steek het beekje over en volg daarna de paaltjes omhoog (40 min.  Je ziet onderweg beneden links de oude elektriciteitscentrale van Alquife Mines. Je neemt het pad rechts omhoog. Dit pad komt uit op een brede bosweg (een brandgang). Deze blijf je volgen totdat je  bij de kruising van de bosweg komt (de weg waar gewone auto’s kunnen rijden). Je herkent de plek omdat hier een bord staat met pijlen naar Postero Alto en de Area recreativa. Ga hier rechts en volg de bosweg naar omlaag. Na ongeveer 30 min. lopen kom je enkele gebouwen tegen (casa forestal del Posterillo). Boven de bosweg aan je linkerhand en bij het rode seinpaaltje aan de rechterkant van de weg sla je rechtsaf om een bospad af te dalen. De rivier loopt een eindje verderop min of meer parallel aan de route. Dit pad blijf volgen, je steekt onderweg een klein stroompje over en volgt dan  het rechter pad. Na circa 30 minuten kom je op een breder pad. Je blijft afdalen tot aan het punt waar dit brede pad de acequia (het irrigatiekanaal) ontmoet. Bij deze vork volg je het rechter pad, dat langs de afrastering loopt naar beneden tot je langs camping La Lomilla en het voormalige seminarie komt. Beneden aan deze weg vind je, als het goed is, weer je auto terug.

Rondwandeling bij Postero Alto op ong. 2000 meter.

Moeilijkheidsgraad: makkelijk 

Lengte:  1 uur . 

Verlengde versie lopen v.a. Jerez de Marquezado 20 km. ong. 3,5 uur. 

Je rijdt met de auto naar naar ‘Postero Alto’. De weg hier naar toe begint in Jerez de Marquezado. Je rijdt onder het aquaduct door en na ongeveer 300 meter vindt je een bord aan je linker hand met Refugio Postero Alto. Na ongeveer 200 meter op deze weg voorbij de helicopterpost sla je links af naar Postero Alto’ en blijft het bospad volgen, ongeveer 12 km. 

Bijna op het einde kom je bij een wit (betonnen) gebouwtje aan je rechter hand. Net hier voorbij zie je een pad omlaag en hier zet je de auto neer en loop je naar beneden het pad af. Je loopt door tot je bij een wit huisje komt met rode pannen dak hier sla je later links af omhoog  (rood/witte signalering) maar eerst kun je even doorlopen naar de rivier en weer terug. Volg vanaf het witte huisje (nu rechts omhoog) het pad tot je op de brandgang komt en dan zie je links op 300 meter afstand Postero Alto. In het vanaf woensdag t/m het weekend bij helder weer is het meestal geopend en kun je hier eten met een schitterend uitzicht op de Sierra. 

Omgekeerde richting is makkelijker omdat je  omlaag gaat en daarna kan iemand eventueel de auto halen bij Postero alto om je op te halen

Je rijdt door tot Postero Alto en zet daar de auto neer. Je loopt 300 meter omhoog aan de rechter kant van de brandgang. Je komt hier signaleringsbordjes tegen en je gaat dan het bos in richting Peña Partida. Je loopt dit pad af tot je bij een wit huisje met rood pannendak aankomt. Hier sla je links af en loopt naar de rivier. Daarna loop je weer terug naar het witte huisje en loopt rechtdoor tot je bij een brede weg komt. Hier sla je rechts af omhoog richting Postero Alto waar de auto staat. 

Je kunt deze route op 2 manieren verlengen namelijk: 

1. Je kunt deze route lopende beginnen in Jerez del Marquesado waarmee je hem met 15 km. is ongeveer 1,5 uur verlengt. Vlak na het aquaduct in Jerez del Marquezado zie je aan je linkerhand (nog vóór de bushalte) een verhard weggetje omhoog lopen met een bordje ‘sendero’ (met wandelaartje).

2. Als je voorbij het witte huisje met pannendak loopt en bij de rivier uitkomt steek je deze over en volgt het lange afstandpad (rood-witte markering)  tot je bordjes richting Chorreras Negras tegen komt en je de geel/witte paaltjes bljft volgen PRA-344. Zie route Ruta Solidaria el Avión (Jérez del Marquesado).

Jerez de Marquezado - Ruta Solidaria el Avión (PRA-344 Chorreras Negras)Afbeeldingsresultaat voor chorreras negras sierra nevada

Duur:  9 tot 10 uur. v

Verkorte route (alleen het laatste stuk in het hooggebergte v.a. Postero Alto) 5 tot 6 uur.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld.

Prachtige route naar de plek waar op 8 maart 1960 een Amerikaans militair vrachtvliegtuig een noodlanding moest maken vlak onder de top van de Picón de Jeres. Je kunt beginnen in Jérez del Marquesado. Vlak na het aquaduct zie je aan je linkerhand (nog vóór de bushalte) een verhard weggetje omhoog lopen met een bordje sendero (met een wandelaartje). Dit is het officiële begin van de route. Je kunt het weggetje ook wat verder omhoog rijden tot waar je een splitsing vindt. Naar links gaat de route naar Postero Alto en naar rechts ga je naar Chorreras Negras. Je kunt de route ook met 1/3 bekorten door de weg naar Postero Alto op te rijden. Deze vindt je iets verder richting Jerez del Marquesado aan je linker hand.(er staat een bord). Je blijft deze weg naar Postero Alto volgen totdat je, bijna op het einde, aan je rechterhand een wit (betonnen) gebouwtje ziet. Hier zet je de auto neer en i.p.v. rechtdoor te lopen naar Postero Alto loop je rechtsaf een pad in dat je via een houten hangbrug naar de route PRA-344 brengt. (Eerst rood-witte markering van de lange afstandsroute volgende en daarna geel-witte markering) Je kunt nu verder de paaltjes PRA-433 volgen tot waar het vliegtuig is geland. Er is overigens niets meer van het vliegtuig te vinden. Er staat wel een herdenkingsplaquette met wat foto’s en uitleg.

CogollosAfbeeldingsresultaat voor cogollos pantano andalucia

Duur: ongeveer 2,5 uur

Als je van zwemmen houdt kun je een duik in de Balsa naast ons huis nemen of naar het mooie zwembad van Alquife of Lanteira, maar de Balsa is vrij klein en de zwembaden in de dorpen zijn alleen in juli en/of augustus geopend. Houd je van rust en natuur dan is de Pantano bij Cogollos een heerlijk alternatief en slechts 13 km. van de Balsa verwijderd. Er staan picknick tafels in de schaduw van de bomen. Je kunt hier ook vanaf ons huis naar toe lopen via de pelgrimsroute.

Je loopt naar het dorp Alquife en steekt de geasfalteerde weg over en loopt vervolgens rechtdoor over het betonnen pad. In het dorp aangekomen sla je op de viersprong linksaf naar het speelplaatsje en steekt dit over. Hier is het begin van de route Mozaarabe (gele pijlen volgen). Na ongeveer 1 km. langs een hek gelopen te hebben dat het mijngebied afbakent,  kom je over de Rambla (droge rivierbedding) van Lanteira en volg je het pad dat leidt tot Jerez Marquesado.
In Jerez de Marquesado neem je de geasfalteerde hoofdweg richting Guadix en sla je na 2,5 km. links af bij Meson de Cabana waar een pad naar Cogollos de Guadix loopt. Onderweg kom je langs de pantano. (wikiloc)

Área recreativa Río del Barriooude-eiken

Duur: rondwandeling 3 uur.

Moeilijkheidsgraad laag. Is ook geschikt voor fietsers.

Neem het pad van onze boerderij naar de weg en sla je meteen links af en loopt langs het witte depósito de agua (drinkwaterreservoir) van Alquife. Negeer een afslag naar rechts en blijf het pad volgen. Je komt langs een betonnen, lege, balsa (een waterbekken)aan je rechter hand, langs een een gerestaureerde watermolen (aan je linkerhand) en nog een huis (aan je linkerhand). Even nadat je tussen twee oude kastanjes bent gelopen is er een afslag naar rechts, negeer deze. Blijf rechtdoor lopen. Als je rechts een bruggetje ziet over de Río del Barrio (meer een betonnen plaat dan een brug) ga je hier niet overheen maar loop je nog ongeveer 10 meter rechtdoor om vervolgens vóór de langwerpige betonnen drinkwaterbak linksaf te slaan. Volg dit pad tot je bij een driesprong komst. Aan je rechterhand zie je een ijzeren poort. Je houdt hier echter links aan en volgt dit pad tot een wit bord (circa 20 min. van onze cortijo) en blijft het pad omhoog (vrij steil) volgen tot de steengroeve hier loop je voorbij en kom je daarna bij een driesprong en daar ga je rechtsaf omhoog. Na ongeveer 20 minuten lopen gaat er rechts een pad naar beneden: dit moet je negeren, het bospad maakt een bocht naar links.  Na weer een kwartiertje lopen kom je bij een brandgang (brede open doorging in het bos om brand tegen te houden), daar weer rechtdoor het pad blijven volgen. Je zit hier de schoorsteen van een oude smelterij. Na tien minuten lopen kom je een splitsing tegen en moet je met een scherpe bocht naar links (je kunt hier rechtdoor om een oude post van de guardia forestal te bekijken). Je blijft de bosweg volgen. Aan het eind van de bosweg ga je links omhoog naar de Área Recreativa Río del Bario(er staat een bord). Hier vind je picknicktafels, een speelplaats en drinkwater. Het is ongeveer 600 meter heen en weer lopen. Op de terugweg ga je aan het einde linksaf. Na een ruïne met een torentje (een oude watermolen) kun je kiezen: of je neemt het laatste deel van de molenwandeling en daalt met een scherpe bocht naar rechts, of je blijft rechtdoor lopen en en wandelt via het dorp Lanteira terug naar onze cortijo.  Bij de laatste optie sla je bij de kruising na de sportvelden rechtsaf naar beneden en bij de splitsing beneden houdt je rechts aan richting het dorp. Je komt langs een aantal borden met wandelroutes. Bij het begin van het dorp ga bij het kapelletje aan je linkerhand (begin van de molenroute) rechts naar beneden. Je loopt door tot je bij een fontein komt en hier sla je rechtsaf omhoog. Blijf het zwarte klinkerpad volgen tot je bij een grote ijzeren poort komt en hier sla je rechts af tot er een bocht naar links komt en daar ga je rechtdoor. Dit pad blijven volgen, het wordt onverhard en loopt naar beneden naar de rivier. Steek recht de rivier over. Je komt nu op een pad met oude kastanjes. Je volgt dit pad tot het eind en sla daar linksaf. Dit pad blijven volgen tot je weer bij ons bent.

Naar het meer van de mijn meer-van-de-mijn

Duur: 2 uur (1 uur heen en 1 uur terug)

Moeilijkheidsgraad: laag, ook voor fietsers.

Vanaf het huis loop je naar de balsa (waterbekken). Langs de bovenkant ga je rechtsom naar de overkant en vervolgens naar beneden naar het pad. Loop naar links (richting bergen ) en sla het eerste pad rechtsaf in. Nu doorlopen tot aan de asfaltweg van Alquife naar Lanteira. Deze steek je over. Je loopt nog steeds rechtdoor tot een driesprong en neemt dan het middelste pad, met aan weerszijden amandelbomen. Je loopt dit uit tot je aan het einde bij een ijzeren hek komt, hier sla je linksaf. ( Je kunt ook gewoon het pad naar het dorp nemen. Asfaltweg oversteken, rechtdoor lopen en bij eerste kruising linksaf naar het speelplaatsje lopen aan de andere kant van het speelplaatsje sla je linksaf en volg je de route Mozaarabe langs het hek). Je loopt vervolgens steeds rechtdoor langs dit hek totdat dit na ongeveer een half uur lopen rechtsaf buigt hier klim je naar het hek toe en volg dit ongeveer 5 minuten totdat je het water van het meer van de mijn ziet. Je blijft vervolgens langs dit hek lopen totdat je na ongeveer 10 minuten de rivierbedding in kunt lopen en na 5 minuten zie je links een inham. Hier loop je doorheen en je komt op een weg terecht. Hier sla je links af en loop je terug naar huis. Net voorbij de geitenboerderij (grijzen blokken schuur) aan je rechterhand ga je bij de viersprong weer links door de rivierbedding. Bij een vork houdt je rechts aan tot je het dorp in loopt. Het speelplaatsje steek je over en sla het eerst pad rechts in. Dit loop je uit tot de asfaltweg en steek deze over. Nu zit je weer op het pad naar de Balsa.  Je kunt deze wandeling met ongeveer 1,5 uur verlengen door naar Alcudia te lopen (zie volgende wandeling).

Alquife - Alcudia de Guadix via El Berral-Alquife 

Duur: 2,5 uur heen en 2,5 uur terug 

Moeilijkheidsgraad: laag, ook voor fietsers.

Een wandeling door de kloof Cañada el Berral naar het dorp Alcudia de Guadix. Een wandeling die je van het een op het andere moment in een andere wereld doet belanden. De wandeling gaat van Lanteira door de kloof Cañada el Berral naar Alcudia de Guadix 250 meter hoger. De stijging valt echter nauwelijks op door de behoorlijke afstand van ongeveer 12 km. Heen en terug is de wandeling dus 24 km. Door je aan het begin van de kloof te laten afzetten en weer ophalen kun je de route heen en terug verkorten met 10 km. Je kunt je ook laten afzetten aan het begin van de kloof en laten afhalen uit Alcudia de Guadix.  Dan is de route ongeveer 7 km zonder noemenswaardige helling. Er zijn dus diverse variaties in lengte mogelijk. Deze wandeling is overigens ook heel goed te fietsen.

Vanaf onze  cortijo loop je naar de balsa (waterbekken). Langs de bovenkant ga je rechtsom naar de overkant en vervolgens naar beneden naar het pad. Loop naar links (richting bergen ) en sla het eerste pad rechtsaf in. Nu doorlopen tot aan de asfaltweg. Deze steek je over en loop nog steeds rechtdoor tot een driesprong en neemt dan het middelste pad, met aan weerszijden amandelbomen.  Je loopt dit uit tot je aan het einde bij een ijzeren hek komt, hier sla je linksaf. ( Je kunt ook gewoon het pad naar het dorp nemen. Asfaltweg oversteken, rechtdoor lopen en bij eerste kruising linksaf naar het speelplaatsje lopen aan de andere kant van het speelplaatsje sla je linksaf en volg je de route Mozaarabe langs het hek). Je loopt vervolgens steeds rechtdoor langs dit hek totdat dit na ongeveer een half uur lopen rechtsaf buigt hier klim je naar het hek toe en volg dit ongeveer 5 minuten totdat je het water van het meer van de mijn ziet. Je blijft vervolgens langs dit hek lopen totdat je na ongeveer 10 min de rivierbedding in kunt lopen en na 5 minuten in de rivierbedden zie je links een inham. Hier loop je doorheen en kom je op een weg terecht die je over steekt. Dit pad volg je rechtdoor en bij de vork (rechts staat een betonnen paaltjes waarop CAM staat) loop je rechts naar beneden El Berral, een lange groene kloof, in langs een in de rotsen uitgehouwen pad. Beneden aangekomen blijf je rechts langs de bosrand lopen en kom je na lange tijd een grote rotswoning aan je rechterhand tegen. Ongeveer 500 meter daarna zie jeeen rood bordje. Hier sla je rechtsaf omhoog. Je blijf dit pad ook omlaag volgen, steekt de rambla (droge rivierbedding) over en loopt door tot de asfaltweg. Hier sla je links af en na ongeveer 500 meter kom je in het dorpje Alcudia de Guadix waar je in de diverse bars die het dorp rijk is tussen 2 en 4 uur een menu kunt krijgen voor ongeveer 10 euro. 

Voor de terugweg loop je weer omhoog langs de voormalige manege van Manolo. Boven aan de heuvel houdt je rechts aan en neemt de 1e afslag links bij het rode bordje. Je blijft langs de bosrand lopen tot je rechts aan de overkant een grote witte cortijo ziet liggen. Ong. 200 meter hiervoor sla je links af naar boven en kom je weer op de vlakte. Hier loop je rechtdoor richting de afvalbergen van de mijn en vervolgens rechtsaf. Bij de geitenboerderij weer links. Bij een vork houdt je rechts aan tot je het dorp in loopt. Het speelplaatsje steek je over en sla het eerst pad rechts in. Dit loop je uit tot de asfaltweg. Loop een stukje naar rechts en steek deze over. Nu zit je weer op het pad naar onze cortijo.

Alquife - kasteel van La Calahorra - Alquifecalahorra-route-5 

Duur: 1,5 uur heen 1,5 terug . 

Moeilijkheidsgraad: laag, ook voor fietsers. 

Loop vanaf  onze cortijo het pad af naar de asfaltweg die door het dorp loopt, steek de weg over en  loop ongeveer 10 meter naar rechts en sla daarna linksaf het pad in richting dorp.Loop steeds rechtdoor, ook als je in het dorp bent. De straat heet de Calle Lepanto. Loop door het dorp heen tot aan het oude mijnwerkersdorp (Barriada de las Minas de Alquife). Hier zijn alle huizen rood gekleurd door het ijzererts. Bij het mijnwerkersdorp is een scherpe bocht naar rechts. Blijf dit pad volgen totdat je bijna bij La Calahorra bent. Als je langs enkele boomgaarden gelopen bent en je je ongeveer 150 meter van de asfaltweg bevindt zie je aan je linkerhand een roestig ijzeren hek. Vlak hiervoor ligt een pad en daar sla je linksaf. Volg dit pad totdat je bij een droge rivierbedding, een rambla, komt. Als je naar rechts kijkt zie je de (witte) brug die over de asfaltweg loopt. Volg de rivierbedding tot vlak aan de brug en sla ongeveer 10 meter hiervoor linksaf het pad naar het dorp in. Na ongeveer 200 meter kun je rechtsaf naar de asfaltweg, maar sla hier linksaf richting dorp. Bij een tweesprong sla je rechtsaf het dorp in. Als je door het dorp blijft lopen vind je op het kerkplein een bordje dat aangeeft hoe je omhoog naar het kasteel kunt lopen. Aan het einde van de weg vind je een lang trap die naar het kasteel leidt. De horeca in La Calahorra bestaat uit drie uitspanningen: het hotel-restaurant-bar La Bella en bar Torcuato aan weerszijden van de kazerne van de Guardia Civil, het hotel-restuarant-bar Hospedería del Zenete aan de uitvalsweg naar de A92 en Bar Fermín aan de uitvalsweg naar Alquife. Deze laatste is beroemd om zijn tapas (gratis natuurlijk, net als in de hele provincie Granada). Om terug tekeren naar Alquife steek je bij Bar Fermin de weg over en blijf je op de stoep lopen langs Pub El Muro. Als de stoep eindigt blijf je doorlopen tot het einde van de vangrail. Daar zie je een witte zuil met het wapen van Andalusië. Hier sla je linksaf. Er is een wit-gele signalering. Bij een Y-kruising houd je rechts aan naar de balsa (waterbekken) van La Calahorra (weer een wit-gele signalering op een paaltje). Je loopt vervolgens schuin omhoog naar de balsa. Aan het einde hiervan sla je rechts af en kom je langs een picknickplaats. Hier ga je voorbij en je blijft het hek volgen. Ga via een hellinkje naar beneden tot aan een ruïne. Hier sla je links af. Bij een driesprong houd je links aan. Bij een kruising blijf je recht door lopen (zie paaltje) met recht voor je een grote ruïne en bij een Y-splitsing houd je rechts tot je bij een rivier komt met een betonnen bedding. Deze steek je over en slaat vervolgens links af.  Bij een driesprong (roosters in de weg) sla je rechts af en blijf je dit pad volgen tot je uiteindelijk in de wijk Begoña komt. Je loopt de wijk door en je komt op het pad langs het kerkhof. Je loopt dit pad af tot je op een splitsing terecht komt vlakbij de hoofdweg. Aan je linkerhand zie je een witte trap met bovenaan een groot wit kruis. Je blijft rechtdoor gaan, links omhoog lopen tot je bij een ruime splitsing terecht komt. Je steekt de (brede) weg over, loopt iets naar rechts en slaat dan rechts van het fonteintje linksaf  een pad in. Je komt langs wat moestuintjes tot je uiteindelijk weer op het pad naar onze cortijo terecht komt. Je slaat hier linksaf en na ongeveer 400 meter zie je aan de linkerhand de cortijo.

Wandeling langs de steengroeve van LanteiraAfbeeldingsresultaat voor lanteira fotos

Lengte: Rondwandeling van 1,5 uur.

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

Na La Balsa sla je meteen links af en loopt het pad af in de richting van de Sierra. Aan je linkerhand passeer je de depósito de agua, dit is een klein wit stenen gebouwtje. Negeer een afslag naar rechts en blijf het pad volgen. Je komt langs een betonnen balsa (waterbekken dat leeg staat) aan je rechterhand, langs een gerenoveerde (witte) voormalige watermolen (aan je linkerhand) en langs een deels gerestaureerde watermolen (aan je linkerhand). Even nadat je tussen twee oude kastanjes bent gelopen is er een afslag naar rechts. Negeer deze en blijf rechtdoor lopen. Als je rechts een bruggetje ziet over de Barranco del Barrio (meer een betonnen plaat dan een brug) ga je hier niet over heen maar loop je nog ongeveer 10 meter rechtdoor om vervolgens vóór de langwerpige betonnen drinkwaterbak (ligt iets hoger) linksaf te slaan door een rivierbedding. Volg deze vaak droge rivierbedding (circa 20 min.) tot je een wit bord ziet met een waarschuwing betreffende de steengroeve en je gaat hier met een scherpe bocht links omhoog. Je volgt dit pad zigzaggend omhoog tot je bij de steengroeve aankomt.

Als je hier voorbij loopt kom je bij een driesprong en blijf je links aanhouden. Je loopt nu door een dennenbos. Als het pad aan het eind hiervan een scherpe bocht naar rechts neemt kun je links beneden la Balsa zien liggen. Je blijft het pad slingerend omlaag volgen en hier heb je een prachtig uitzicht op de vlakte en op Alquife. Vanaf hier heb je twee keuzes om verder te lopen namelijk of je loopt het eerste pad links af en als je bij twee watertanks komt loop je tussen twee ijzeren pilaren door. Als bij een stenen gebouwtje komt ga je rechts naar beneden een rivierbeddinkje in tot je bij het pad naar la Balsa komt hier sla je links af en is het nog ongeveer 300 meter omhoog. Een andere mogelijkheid is dat je door loopt het dorp in en volgt de asvaltweg. Hier kom je eerst langs een schuur en vervolgens een paar woonhuizen. Aan de rechterkant  zie je de bussen van busonderneming Isidoro staan. Aan het eind gaat de weg met een bocht naar links. Je blijft de weg volgen maar niet tot het eind. Let goed op na een groot wit gebouw in aanbouw en een fonteintje neem je meteen het onverharde pad naar links. Dit pad loopt langs een acequia (waterkanaal voor de irrigatie). Aan het einde van dit pad sla je weer linksaf en vindt je na ongeveer 300 meter ons huis.

Langs de acequia (een irrigatiekanaal)asequia

Duur: rondwandeling 1,5 uur. 

Moeilijkheidsgraad: laag 

Neem het pad van onze cortijo naar de weg en sla je meteen links af en loopt langs het witte depósito de agua (drinkwaterreservoir) van Alquife. Negeer een afslag naar rechts en blijf het pad volgen. Je komt langs een betonnen, lege, balsa (een waterbekken)aan je rechter hand, langs een een gerestaureerde watermolen (aan je linkerhand) en nog een huis (aan je linkerhand). Even nadat je tussen twee oude kastanjes bent gelopen is er een afslag naar rechts, negeer deze. Blijf rechtdoor lopen. Als je rechts een bruggetje ziet over de Río del Barrio (meer een betonnen plaat dan een brug) ga je hier niet overheen maar loop je nog ongeveer 10 meter rechtdoor om vervolgens vóór de langwerpige betonnen drinkwaterbak linksaf te slaan. Volg dit pad (rivierbedding). Na ong. 100 meter zie je aan je rechterhand een ijzeren hekwerk en volg dit ongeveer 200 meter aan het einde hiervan zie je weer een ijzeren hek.  Je houdt hier rechts aan (omhoog) en volg dit pad tot je bij een vage driesprong komt en loopt hier langzaam langs het hek omlaag naar de asequia (betonnen watergoot). Je ziet aan de overkant hiervan een rond metalen waterbasin. Je blijft de asequia volgend en als deze stopt ga je rechtsaf.  Aan je rechterhand zie je veel braamstruiken en hieronder het begin van een andere betonnen acequia (waterkanaaltje). Je slaat meteen weer rechtsaf en Je blijft deze  acequia volgen over verschillende veldjes met amandelbomen met de acequia steeds aan je rechter hand. Je komt bij een paar mooie grote witte keien en hier ga je iets omhoog  zoek je een geitenpaadje en blijft dit volgen nog steeds langs de asequia. Je komt onder wat bomen door en eindigt uiteindelijk in een dennenbosjte. Op een gegeven moment buigt het pad naar rechts en zie je links een grote rotspartij en een ruïne. Hier kom je over een oud stenen bruggetje. Na het bruggetje ga je naar links richting de ruïne door een rotsige rivierbedding en vervolgens rechts omhoog. Je loopt nu terug (rechts aanhouden) weer langs de betonnen acequia. Bij een schuur van grijze blokken zie je het kerkje van Lanteira aan de linkerkant. Hier kruist de acequia het pad. Je blijft rechtdoor lopen maar nu met de acequia aan de linkerhand. Onderweg zie je regelmatig de geel/witte markering van de Ruta de los Molinos.  Je blijft het pad volgen totdat je aan je rechterhand weer een grijze schuur tegenkomt en hier sla je rechtsaf richting begraafplaats. De begraafplaats heeft hoge cipressen die al eerder te zien zijn. Langs de begraafplaats loop je rechtdoor tot het eind. Je moet eerst de smalle Río del Barrio over (lijkt meer op een rambla, vaker zonder dan met water). Ga linksaf het pad op (het daalt richting Alquife). Na een paar oude molens zie je het paaltje weer waar de Ruta de los Molinos op staat aangegeven. Sla hier niet linksaf maar blijf rechtdoor lopen. Je passeert het depósito de agua weer (aan je rechterhand) en je ziet schuin rechtsvoor onze cortijo liggen.

Camino Mozárabe de Santiago onderaan1

Het ontstaan van de Camino
De bekende Camino Mozárabe route werd door de christenen in de Arabische koninkrijken  gebruikt om aan te sluiten bij de Via de la Plata (zilverroute) naar Santiago de Compostela, een van de oudste routes van de Camino de Santiago.
De Islamitische heerschappij begon in het begin van de achtste eeuw over een groot deel van het schiereiland en beheerste het religieuze leven van de inwoners van het oude christelijke koninkrijk Visigodo. Dus toen het nieuws van de ontdekking van het graf van de apostel Santiago in Galicië bekend werd probeerden de christenen die woonden in de gebieden die gedomineerd worden door de moslims een pelgrimstocht naar Compostella te maken. Deze christenen werden Mozaraba genoemd. Zij slaagden erin om te volharden in hun geloof en het verfijnen van hun eigen religieuze cultuur.
Tijdens periodes van rust tussen het islamitische noorden en het christelijke zuiden was er bedevaart mogelijk naar het graf van Santiago in Galicië. De reisroute liep van het grondgebied van de Al-Andalus, heden Andalusië, via de oude Romeinse wegen. Mozárabes reisden van Almeria, Granada, Malaga en Jaen en kwamen samen in het oude Cordoba om vandaar  richting Merida te reizen.

Etappe 5.- Van Huenéja naar Alquife   [ 18,14 Km. ]

We vertrekken richting Dollar en lopen richting brug langs het kapelletje.
Bij het bereiken van de dorsplaats buigen we rechtsaf  en blijven parallel aan de weg lopen. Voor het bereiken van de snelweg komen we bij een weggetje dat het benzinestation passeert en leidt naar een metalen hek alwaar het pad begint dat richting Dollar loopt. Dollar heeft een ruïne van een kasteel, een opvallende kerk en interessante Arabische baden. Van bovenaf zien we de radicale verandering van de indrukwekkende vlakte van de Markies van Zenete. Dit was eens de bodem van een voormalig binnenmeer dat ontstaan is tijdens het ontstaan van de Alpen en verdween door het ontstaan van de rivieren de Fardes en Guadiana Menor. Eens was het een graangebied maar nu elektriciteit opwekker via haar windparken en de grote vlakte met zonnepanelen.
Van de kapel van San Andrés loopt er een weggetje naar het westen en zie je rechts een afslag die je voorbij loopt. Je blijft rechtdoor lopen in westelijke richting naar het dorp Ferreira, waar in een overgebleven deel van de burcht het Interpretatie Centrum van de Arabische architectuur te vinden is. Voor de weg naar La Calahorra steek je de weg over naar Puerto de La Ragua, en volg je het pad dat je naar het indrukwekkende kasteel uit de renaissance leidt. Daarna kom je op een rechte weg naar Alquife met een lang mijnwerkersverleden en waar zich de grootste open ijzermijn van Andalusië bevindt. Sinds de sluiting in de jaren '90 werkt men aan heropening wegens de hogere ertsprijzen.

Etappe 6.- Van Alquife naar Guadix   [ 21,54 Km. ]

Je loopt naar het dorp steekt de geasfalteerde weg over en loopt vervolgens rechtdoor over het betonnen pad. In het dorp aangekomen sla je linksaf naar het speelplaatsje en daar is het begin van de route (gele pijlen volgen) In de richting van Jerez zien we de Picon de Jerez, van "3000 meter" die aan de oostkant van de Sierra Nevada ligt. Na 1 km kom langs het hek gelopen te hebben kom je over  de Rambla (droge rivierbedding) van Lanteira en volg het pad dat leidt tot Jerez Marquesado.
In Jerez de Marquesado neem je de weg richting Guadix en sla je na 2,5 km. af naar links waar een pad naar Cogollos de Guadix loopt, alwaar zich een belangrijke middeleeuws waterbekken bevindt. Onderweg kom je langs het meer van Cogollos waarin je heerlijk kunt zwemmen (zie bij aktiviteiten op deze website). We gaan via een straat die San Gregorio heet in de richting van het gelijknamige kapelletje en laten dit links liggen om rechtdoor te lopen over een 2 km. lange weg die afdaalt naar Guadix. We laten het immense landschap van de Marquezado nu achter ons en voor ons opent zich het tweede karakteristieke landschap van Guadix de valleien van de bad-lands. gegenereerd door de geleidelijke uitslijting van de bodem van het voormalig meer.
Bij het bereiken van de rivierbedding dalen we nog ongeveer 200 meter om via een andere weg verder richting Guadix af te dalen. We komen Guadix binnen via de calle (straat) Torremolinos waar we aan de linkerhand een van de karakteristieke bakovens tegen komen. Gebruik makend van de klei van de Badlands, ontstond de oude aardewerk industrie in de regio.
We lopen door een van de traditionele grottenwijken in de buurt van het interpretatie Centrum. We lopen omlaag door een straat die Cañada de los Perales heet en de Carrera de las Cruces. We laten het Alcazaba rechts liggen totdat we de kerk van Santiago bereiken.
Eindelijk leiden de calle Ancha en Pedro Antonio de Alarcón ons naar de kathedraal.

Etapa 7.- Van Guadix naar La Peza [ 18,92 Km.)

We verlaten Guadix over de calle Granada, via Canaveral naar Paulenca om via deze gelijknamige straat in de kleine gemeenschap aan te landen. Hier aangekomen lopen we in westelijke richting en komen na 40 meter bij een kleine driehoekige rotonde, met een boom. Hier gaan we links omlaag langs een pad dat ons weer naar de heuvel naar Marchal zal leiden. Aangekomen bij een U kruising gaan we rechtsaf om weer op de vlakte aan te komen. Ga meteen rechtsaf een pad op dat afdaalt naar de (droge) rivierbedding van de rivier Zamar.
Aangekomen bij de rivier de Alhama, dalen we door de rivier 200 m omlaag voor we de weg oversteken om Marchal te bereiken, wiens prachtige valleien tot Natural Monument zijn benoemd. We doorkruizen Marchal en verlaten dit dorp door de rivierbedding van de Alboroz (die aan het zuiden grenst) en stijgen 1300 meter tot de rivierbedding in de vallei van de Cañada del Carril. Daarin stijgen we (op slechts 450 meter van de boulevard Alboroz) schuin naar rechts. Dit pad leidt ons naar een tractorpad aan de linker hand dat naar La Peza gaat.
Een iets langere en minder zwaar alternatief is Marchal aan de noordkant te verlaten en langs de bodem van de kloof, naar de baden van Graena te lopen. In beide gevallen nemen we een oude weg naar La Peza, zonder de bocht naar rechts te nemen naar een route met meer verkeer en minder mooi landschap. Uiteindelijk komen we aan bij het uitgezichtspunt van waaruit we hemelsbreed ons doel kunnen aanschouwen.

Puerto de la Ragua - Alto de San Juan - Puerto de la Ragua

Duur: twee uur heen

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog

Vanaf Alquife rijd je met de auto naar La Calahorra en vandaar neem je de A-337, de carretera de montaña, naar Cherín/Puerto de la Ragua. Op de Puerto de la Ragua is een langlaufstation waar je ook materiaal kunt huren.  Je parkeert de auto op de Puerto en volgt het bordje circuito de Aldeire. Het eerste gedeelte  volg je de GR 7 langs de rivier en als de rivier naar boven afbuigt volg je deze omhoog naar de Alto de San Juan. Tot het betonnen paaltje is het ruim een uur lopen. Je kunt als je wilt nog verder. Terug volg je dezelfde weg. Zomers moet je deze route vroeg beginnen wegens de hitte. ’s Winters  is hij bij helder weer prima te doen. Het laatste gedeelte loop je dan in de sneeuw en heb je een prachtig uitzicht op de omringende toppen.

Het hotel-restaurant op de Puerto is incidenteel geopend. 

Molenroute langs de rivier de Isfalada bij Huéneja

Makkelijke rondwandeling

Lengte en tijd: 5 km, 2 uur

Route per auto naar Huéneja

Neem de A-92 richting Almería en neem afslag nummer 321 rijdt verder over de A-4103 richting Huéneja. Blijf ongeveer 2,3 km op deze weg en rijd door het dorp en over de brug van de rivier de Isfalada, daar staat ook een bord “Rio Isfalda” totdat je aan de rechterhand informatiepanelen ziet staan en een bord “Sendero Molinos de Isfalada”. Daar ga je rechtsaf. Op deze weg rijdt je ongeveer 1 km. Tot je aan de linkerhand het informatiepaneel van deze route ziet staan voor een groot stenen gebouw, de Molino Bajo. Er is een groot parkeerterrein even verderop rechts bij het recreatiegebied “Los Castaños”. Hier staan zeer oude kastanjebomen. Er is ook een bar waar je alleen brood met worstjes kunt eten. 

De Wandeling

Begin van de route is bij het informatiepaneel. De gehele route wordt aangegeven door paaltjes met wit/gele markering. Na het informatiepaneel is er na ongeveer 15 min. lopen een driesprong waar je links aanhoudt en na weer ongeveer 15 minuten een viersprong waar je weer links aanhoudt.  Bij de volgende driesprong ga je rechtsaf. Het pad blijven volgen. Het pad wordt smaller en gaat omhoog. Bij een driesprong rechts aanhouden en het pad volgen wat op een gegeven moment omhoog gaat en uitkomt op een breder pad. Hierop naar links omhoog. Het pad volgen en vervolgens een rivier oversteken en naar rechts het pad blijven volgen wat zigzaggend omhoog en weer omlaag gaat. Het pad gaat door een naaldbos. Je steekt een tweede rivier over. Daar staat de “Molino Alto” en het huis heeft ook een bord “Casa Antonio”. Het pad vervolgen, langs dit pad staat rechts een oude wasplaats “lavadere de Grando”.  De rivier stroomt rechts van je in de diepte. Terwijl je naar beneden loopt heb je een prachtig uitzicht op de vallei en op de bergen van de Sierra de Baza. Aan de linkerkant zie je in de verte een huis staan, 30 meter hiervoor kun je links schuin achter omhoog, dit is het pad naar een waterreservoir (balsa) waar je eventueel kunt zwemmen (op eigen risico). Je gaat dezelfde weg terug en vervolgt het pad langs de rivier. Bij het huis aan de linkerhand kruist het pad een kanaal (water uit de balsa) en wordt het pad een bredere bosweg die je blijft volgen. Je komt weer uit bij de area recreativa “Los Castaños”. Als je de rivier oversteekt ben je weer bij het begin van de route.

Eten kun je bij Gonzalez bij het pompstation aan de A-92

Badlands  (langs de oude spoorlijn van Guadix  – Benalúa)

Lengte: 2 uur

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Wandelroute van het uitzichtpunt Mirador de Benalúa in het dorp Benalúa naar het treinstation van het stadje Guadix over een buitengebruik geraakte spoorlijn in een omgeving met grillige rotsformaties en prachtige vergezichten. Eenvoudige wandeling van 2 uur, met een hoogteverschil van 77 meter en een afstand van ruim 6 km.

Vanaf Guadix langs het spoor, vervolgens over een onverhard pad, gaat deze route over in een smal paadje door de Badlands. De route wordt redelijk goed aangegeven.

Wandeling Dehesa del Camerate

Lengte 7 km. heen en 7 km. terug

Ongeveer 3 a 4 uur lopen. 

Stijging 480 m. 

De Dehesa del Camerate is 28 km. ofwel 50 minuten rijden verwijderd van De Balsa. Je rijdt over de GR-5104 via Lanteira, Jerez de Marquesado en Cogollos naar Lugros. Hier rijdt je door het dorp Lugros heen richting het landgoed Camerate. Hier aangekomen passeer je de eerste parkeerplaats (groot hek met twee steenbokken) en rijd je door naar de tweede parkeerplaats bij de rivier. Verder mag je niet met de auto dus volg je deze weg te voet tot je na ongeveer 2 km. bij het originele oude hek van het landgoed komt. Hier is een zijdeurtje dat altijd open is. Hier vind je ook de oude ruïne van een kapelletje een weg met geplaveide sporen die je omhoog leidt.  La Dehesa del Camarate is een van de mooiste plekken van het nationale park Sierra Nevada, Het herbergt een van de best bewaarde gemengde bossen in heel Andalusië. Om deze reden is het een speciale plek geworden om in de herfst naar toe te gaan en een kleurrijke show biedt die elk jaar wandelaars, natuurliefhebbers en fotografen aan trekt. Het is gelegen op de noordelijke helling van het massief, in de gemeente Lugros. De overvloed aan water en de oriëntatie ervan hebben geleid tot een buitengewone biodiversiteit. In deze authentieke schat van botanische juwelen komen verschillende soorten loofbomen en struiken voor in verschillende landschappen. Via het Dehesa del Camarate-pad, dat langs een bospad loopt, wordt een bezoek gebracht langs de kop van de Alhama-rivier die ons door een bos van eiken leidt, met wilde kersenbomen, esdoorns, wilgen, wijnstokken enz, die in de herfst een gevarieerd kleurenpalet vertonen. De tocht begint in de Horcajo, je beklimt via een deels geplaveide weg, het reservaat dat onderweg prachtige uitzichten biedt. Na bijna 5 km. eindig je bij de Tentandero, de oude vee-infrastructuur van de boerderij, nu buiten gebruik.

Trevélez-Siete Lagunas (Alpujarras)

Duur: 5 uur heen en 2,5 uur terug.  

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld tot hoog

Als je naar la Calahorra rijdt (5 km.) en dan de Puerto de la Ragua passeert kom je in de Alpujarras, de zuidflankvan de Sierra Nevada. Dit gebied is een stuk toeristischer dan de noordkant en staat bekend om zijn witte dorpen hoog in de bergen. Een van deze dorpen is Trevélez, beroemd door zijn jamón serrano. Van hieruit zijn er allerlei mogelijkheden om de de hoogste berg van Spanje, de Mulhacén, te beklimmen. De Siete Lagunas, zeven bergmeren, kun je in een dag bezoeken. De tocht ernaartoe begint in de Barrio Medio van Trevélez. Daar vind je de richtingbordjes en wanneer je het dorp uitloopt zie je aan je linkerhand een metalen bordje dat je de weg naar boven wijst. De tocht is goed aangegeven, maar wel vrij tamelijk zwaar:  5 uur lang stijgen. De afdaling kun je doen in de helft van de tijd. Het beste is om ‘s morgens op tijd te vertrekken.

Email: cortijolabalsa@gmail.com

Telefoon: 0031612044440 

Als je onze Facebook liked en deelt kun je een nachtje gratis komen overnachten.