Spring naar inhoud

Wetenswaardigheden

De reis

Vliegen kun je het goedkoopste naar Málaga of Granada en huur daar een auto of neem de bus naar Alquife (eindstop Aldeire) of Guadix. 

Als je zelf een auto hebt gehuurd, volg je vanaf het vliegveld van Málaga de borden naar de A-7 (Antequera, Granada, Córdoba, Sevilla, Almería). Neem de afslag Granada en Córdoba.  Nu rijd je op de A-45. Vervolgens, even voorbij Casabermeja, neem je de afslag Granada (A-92M). Deze autoweg komt uit op de A-92. Deze volg je tot aan de afslag (salida 312) naar La Calahorra, even voorbij Guadix. In dit dorp ga je bij de kazerne van de Guardia Civil rechtsaf richting Alquife. 

De bus vanaf Málaga doet er 4 uur over (overstap busstation Granada). Als je direct naar ons reist, is het daarom raadzaam een ochtendvlucht te nemen en op de terugweg een middag- of avondvlucht.  Als je overnacht in Malaga kun je de ochtend bus direct naar Alquife (Aldeire) nemen. De busregeling kun je vinden op de site van busmaatschappij Alsa (ook in het Engels). In Alquife vertrekt er maandag t/m vrijdag tweemaal per dag een bus naar Guadix en Granada en vervolgens weer de luchthaven van Malaga. Buslijn Guadix - Aldeire en omgekeerd.

Een andere mogelijkheid: wij kunnen je ophalen vanaf Granada voor € 50 euro of vanaf Guadix voor € 15. Als je tijdens je verblijf door ons vervoerd wilt worden vragen we hiervoor € 0,30 per km.

Eten

In Andalucía ontbijten de mensen tussen 10 en half 11. Om acht uur eet je een cakeje (magdalena) met een kop koffie (sommigen nemen er een glas Anis bij). ‘s Middags tussen 2 en 4 uur wordt de hoofdmaaltijd geserveerd. Het dagmenu (menu del dia) kost meestal rond de 10 euro inclusief een drankje. Dit betekent dat rond deze tijd het openbare leven stil ligt. ‘s Zomers kun je beter tot 18.00 uur niemand storen, omdat de mensen na het middageten een siësta houden. ‘s Avonds eten de Spanjaarden iets kleins, zoals een salade of wat brood met worst en kaas. In onze provincie, net als in de provincie Jaén, zijn de tapas nog altijd gratis. Tot 11 uur ‘s avonds krijg je bij elke alcoholhoudend consumptie (vaak ook frisdrank) een tapa geserveerd. Een paar drankjes kunnen zo je avondmaal vervangen.

Op zaterdag- of zondagavond gaan de Spanjaarden vaak met familie en vrienden ook 's avonds in een restaurant eten. Vanaf negen uur kan je dan in de restaurants terecht, maar de meeste bezoekers gaan rond tien uur aan tafel. In Alquife is geen restaurant, maar bar rincon de charcones serveert tapa's en eenvoudig eten. In Lanteira kun je bij hostal Alto Zano uitstekend eten, het is doorgaans alleen in het weekend geopend van vrijdagavond tot zondagmiddag in de maand juli is het gesloten en in de maand augustus de gehele week geopend behalve maandag. In La Calahorra kun je in La Bella voor een eenvoudige maaltijd terecht. Hotel Hospedería del Zenete, ook in La Calahorra, blaast iets hoger van de toren. Je krijgt er goede tapas. Bij bar Belèn aan de weg zijn de tapas prima. El hogar de Ferreira in het bergdorpje Fereira op 8 km. van la Calahorra is een aardig restaurant gevestigd. In Jérez del Marquezado is een grillrestaurant, een asador,  La vaca en llamas. steengrillen op zijn Spaans. In het weekend (bij goed weer) kun je ook bij Postero Alto eten, een refugio in de Sierra, op 2000 meter hoogte. De rit of wandeling er naartoe is de moeite waard, evenals het uitzicht. Natuurlijk heeft Guadix een keur aan restaurants. 

Café's

Alquife heeft drie cafés in het dorp. Een ligt er aan de hoofdstraat genaamd Bar rincón de charcones en de ander niet ver hier vandaan is het hogar de pensionistas. Beiden zijn op zondag gesloten. Op het dorpsplein is een terras dat s zomers op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is geopend.  En dan is er nog het zwembad! Op het terras, open in juli en augustus, kun je eten en drinken vanaf 12.00 uur ‘s middags tot diep in de nacht. 

Lanteira heeft twee cafés. Hier kom je langs als je door de rivier (staat bijna altijd droog)  naar Lanteira loopt. Bar La Plaza ligt op het pittoreske dorpspleintje en is op donderdag gesloten. Niet ver daar vandaan ligt bar Felix dat alleen s zomers geopend is en je kunt ook terecht bij het restaurant Alto Zano voor een drankje. Allen serveren tapas.

     mail-1         mail     

Winkels

De winkels zijn dagelijks geopend van tien tot twee uur en van vijf tot 8 uur behalve op zondag. In de zomer openen de kleinere winkels vaak pas om zes uur. Alquife heeft een supermarkt, de Covirán. In Alquife is in de hoofdstraat een groentenwinkel, maar die is alleen op maandag, woensdag en vrijdag van negen tot twee uur open. Lanteira heeft een kleiner supermarktje de eigenaar heet Angel en is alleen geopend van 12.00 - 15.00 uur, maar de markt op woensdagochtend is altijd erg gezellig en heeft enkele goede groente- en fruitstalletjes en streekproducten. Sinds kort is er nog een supermarktje naast de apotheek van Lanteira. Aan de weg in La Calahorra is een Fruteria die groente en fruit verkoopt en dagelijks geopend is van 9.00 tot 14.00 en van 18.00 tot 20.30 h (zaterdag alleen 's morgens). Guadix heeft verschillende grotere en goedkopere supermarkten zoals de Mercadona en de Lidl, die elke dag (behalve zondag) open zijn van 9.30 - 21.30 uur. Banken zijn meestal van negen tot twee of drie uur open en zijn dan de rest van de dag dicht, maar elk dorp in de streek, dus ook Alquife en Lanteira , hebben een geldautomaat.

Feesten

In Alquife is het feest ter ere van de patroonheilige, San Hermenegildo, het hoogtepunt van het jaar. Het wordt gevierd in het eerste weekend van mei, begint op vrijdagavond en duurt drie hele dagen. In een urenlange processie wordt het beeld van de heilige onder het afsteken van veel vuurwerk door de hermandad door het dorp gedragen. Elke ochtend steekt het dorp knalvuurwerk af en speelt de dorpsharmonie om de omgeving te laten weten dat de feestelijkheden ook die dag gewoon doorgaan. Aan het slot van het feest wordt el Palo ontstoken, een tien meter hoge houten paal die omwikkeld is met zwaar vuurwerk. Op de voorlaatste dag wordt er ‘s middags paella uitgedeeld op het kerkplein. Na het ontsteken van el Palo is er  een groot vuurwerk, gebakjes en likeur.

In Lanteira is de Passie met Pasen die elke 5 jaar wordt uitgevoerd (laatste keer 2015) beroemd.

Voor de overige lokale en nationale feestdagen zie de agenda op de pagina ‘activiteiten’,

In geval van ziekte of ongelukken

Alquife heeft een kliniek, het Centro de Salud Alquife in de Calle Los Pozos, tel. 958699600, voor consulten geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00-15:00. Je kunt hier terecht als je beschikt over de European Health Insurance Card, gratis op te vragen bij je ziektekostenverzekeraar. Ook de kliniek in Lanteira is dagelijks geopend. Voor noodgevallen is de kliniek in Alquife 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar onder telefoonnummer 902505061. Volgens de Alquifeños komen de senioren uit het dorp hier elke dag langs om de laatste nieuwtjes uit te wisselen, behalve wanneer ze ziek zijn.

Huisdieren

Huisdieren zoals honden zijn welkom, indien zij samen kunnen met andere honden, poezen en kippen.

Email: cortijolabalsa@gmail.com

Telefoon: 0031612044440   

Als je onze Facebook liked en deelt kun je een nachtje gratis komen overnachten.